Share

The Parade

The Parade

Project details

The Parade is a small-scale regeneration project in which JAIA Architects actively collaborated with Watford Council to develop a commercially driven private regeneration project as part of the area’s larger regeneration initiative.

In a pre-app stage, the conservation and planning officers were strongly opposed to JAIA’s proposal to build a two-story extension above the existing single-story retail units in the Civic Core Conservation Area and the Town Centre Primary Shopping Area due to the sensitive nature of the pedestrianised busy high street (The Parade).

However, JAIA successfully demonstrated the project approach would be able to trigger more constructive initiatives for the wider context and future development of the area through intensive design discussions with planners.

JAIA Architects created the scheme in collaboration with specialist consultants to address a variety of technical needs and concerns. The Watford Council was pleased with the final design, which features a distinctive modern pitched gable with brick infill panels.

The Parade is a mini regeneration project in which JAIA Architects have proposed to erect 2 storey extension above the existing retail units situated along The Parade in Watford. The site lies within the Civic Core Conservation Area and is also situated within the Town Centre Primary Shopping Area. Due to the sensitive site location – it is facing pedestrianised busy high street (The Parade) to the south and falls in a conservation area – intensive design discussions have been held with LPA covering wider context and future development of the area. JAIA Architects developed the scheme in coordination with specialist consultants to address various technical requirements and concerns. The final design which features distinctive modern pitched gable with brick infill panels was well received by the LPA.

[rev_slider slidertitle=”The Parade” alias=”park-house-1″ offset=””]